Borussia Dortmund ajutată de Bayern să scape de faliment

Oricine ar fi șocat în acest moment dacă s-ar spune că Borussia Dortmund este în pragul falimentului, dar în urmă cu mai bine de un deceniu, când Borussia a fost ajutată de Bayern, s-a întâmplat acest lucru. Acum, Borussia Dortmund este renumită pentru performanțele sale, pentru fanii deosebiți dar și pentru transferurile răsunătoare pe care le fac din jucătorii pe care îi iau aproape gratis și îi transferă mai departe pe zeci de milioane de euro.

În momentul de față, Borussia Dortmund este atât de puternică organizată financiar încât este pe locul 12 în topul celor mai profitabile cluburi de fotbal din lume.

Dar în urmă cu 15 ani, Bayern Munchen i-a acordat un împrumut necondiționat rivalei, Borussia Dortmund, pentru a o salva de la faliment.

Borussia a fost ajutată de Bayern. Să aflăm cum era Borussia Dortmund aproape de faliment ?

În 1997, Borussia Dortmund a câștigat prima lor Ligă a Campionilor cu ajutorul managerului german Ottmar Hitzfeld . De asemenea, au câștigat alte două titluri de ligă germană și o cupă internă în perioada lor de glorie. De atunci, au început să câștige popularitate și jucătorii au început să dea curs ofertelor.

Borussia s-a bucurat, de asemenea, a ridicat salariile jucătorilor săi. In același timp, cumpăra și jucători scumpi de pe piața transferurilor. Borussia i-a achiziționat pe Evanílson Ferreira, Tomáš Rosický pentru 65 de milioane ( niște sume fabuloase pentru acele vremuri ), dar a obținut numai 10 milioane din vânzarea a 2 jucători ! Managementul clubului a fost unul dezastruos, iar asta a făcut ca principalii sponsori să părăsească echipa.

„A fost o situație critică pentru Borussia Dortmund. Când nici măcar nu-și puteau plăti salariile, am crezut că ar trebui să ajutăm. Sunt un mare fan al tradiției în sport și cred că a fost lucrul potrivit.”

a declarat Uli Hoeness, președintele lui Bayern.

Împrumutul era fără dobândă, iar Bayern a convenit un program prin care Dortmund avea din noiembrie 2004, nouă luni, până în iunie 2005, pentru a-l rambursa integral. Primii 1,5 milioane de euro au revenit după două luni; restul mai târziu.

Nu este singura dată când Bayern și-a recunoscut poziția că fiind cel mai bogat club din Germania. A făcut împrumuturi și către alte cluburi cu probleme financiare. Au ajutat anterior 1860 Munchen și FC St Pauli.

În 2005, când Borussia a fost ajutată de Bayern, a avut în total 198 milioane de euro datorii. Acum, 15 ani mai târziu, clubul are un profit de 500 de milioane de euro. Borussia își păstrează până acum modelul propus, care a fost introdus în 2003.

lensa.ro

Lasă un comentariu

Instagram
Follow by Email