10 curiozități despre Cupa Campionilor Europeni din 1985-1986

Fiecare meci, fiecare sezon, fiecare competiție are povestea sa. Fotbalul ne provoacă cele mai intense sentimente și, de aceea, îl iubim și îi suntem alături sezon, după sezon. Azi, e despre Steaua din 1986. Îți prezentăm câteva curiozități despre Cupa Campionilor Europeni , pe care trebuie să le cunoști!

7 mai 1986 este ziua celei mai mari performanțe realizate de o echipă de club din România! Câștigarea celui mai important trofeu la nivel european, o propulsează pe Steaua, și implicit România, în marile cărți de istorie ale fotbalului.

  • 1.  Liga Campionilor nu avea formatul pe care îl cunoaștem astăzi. Competiția avea la startul ei doar campioanele țărilor afiliate, 32 la număr și se disputa într-un sistem eliminatoriu.
  • 2. Cluburile englezești au fost interzise în Cupa Campionilor Europeni între anii 1986 şi 1991, din cauza unor dezastre pe stadion şi probleme de huliganism. La finala din 1985, de la Bruxelles, fanii lui Liverpool și cei ai lui Juventus au avut altercații, soldate cu zeci de morți.
  • 3. Steaua Bucureşti (1986), alături de Celtic (1967) şi Real Madrid (1966) sunt singurele din istoria competiţiei care au câştigat trofeul având loturi compuse doar din jucători autohtoni.
mai multe afișări pe Google la cautarea "Steaua 1986"
Steliștii pozează mândrii cu trofeul Cupei Campionilor Europeni

  • 4. Căpitanul Stelei din meciul de la Sevilla, Ștefan Iovan, a fost foarte aproape să semneze cu rivala ros-albaștrilor, Dinamo, în 1980, dar a fost “deturnat” pe ultima sută de Florin Halagian.
  • 5. Drumul spre finală nu a fost deloc unul ușor, Steaua, campioana României a trecut de campioana Danemarcei (Vejle Boldklub) cu 5-2 la general, de campioana Ungariei (Honved Budapesta) cu 4-2 la general, campioana Finlandei (Kuusysi Lahti) cu 1-0 la general, campioana Belgiei (Anderlecht) cu 3-1 la general.
  • 6. Bilanțul Stelei, până la finala a fost următorul : 4 victorii, 2 egaluri și 2 înfrângeri, în timp ce, Barcelona înregistrase 4 victorii, un egal și 3 înfrângeri.
mai multe rezultate pe Google la cautarea "curiozitati cupa campionilor europeni"
Primul 11 al Stelei, în finala contra Barcelonei
  • 7. Barcelona nu mai participase în competiție de 11 ani, dar era favorita la startul acesteia.
  • 8. Duckadam este primul portar din istorie care reușește să apere 4 lovituri de la 11 metri.
  • 9. Steliștii au primit drept răsplată pentru câștigarea trofeului câte o mașină ARO, foarte populară la acea vreme .
  • 10. Erau permise numai două schimbări.

În cele 120 minute de joc scorul a fost 0-0, iar steliștii s-au impus la loviturile de departajare, grație golurilor marcate de Marius Lăcătuș și Gabi Balint, dar mai ales datorită instinctului „eroului de la Sevilla”, Helmuth Duckadam, care a apărat toate cele 4 penalty-uri executate de Barcelona.

Sper ca ti-au placut aceste curiozitati despre Cupa Campionilor Europeni

lensa.ro

Lasă un comentariu

Instagram
Follow by Email