Amintirile „Eroului de la Sevilla”

Astăzi se împlinesc 34 de ani, de la momentul în care Steaua a câștigat Cupa Campionilor Europeni.

Pe 7 mai 1986, Steaua a reușit cea mai mare performanță din fotbalul românesc, la nivel de club. A câștigat Cupa Campionilor Europeni, la Sevilla, împotriva Barcelonei. Timp de 120 minute, tabela a rămas neschimbată și s-a trecut la loviturile de departajare. Helmut Duckadam a apărat toate cele 4 penalty-uri executate de catalani, iar Steaua a marcat prin Marius Lăcătuș și Gabi Balint.

„Eroul de la Sevilla” a mărturisit ce a simțit în acele momente:

     „In finală, Barcelona credea că se află la un nivel superior nouă și, probabil, nu se aștepta ca meciul să se ducă în prelungiri. Odată ajunși acolo, situația a devenit tot mai complicată pentru ei. Condiția fizică ne-a ajutat să dăm o replică bună și chiar ne-am creat ocazii.

Mai multe rezultate pe Google la cautarea "Duckadam Sevilla"
Duckadam, în timpul finalei

Nu cred că se simțeau bine după primele 90 de minute. Prin urmare, în prelungiri, i-am dominat și încrederea noastră creștea. Nu a fost un joc spectaculos, dar am avut o energie fantastică. După ce arbitrul a pus capăt prelungirilor, m-am gândit: <Acesta este momentul meu> . Nu-mi păsa de nimeni și de nimic, mă concentram la ce urma să fac. Nici nu m-am uitat la colegii mei, ci la reacția mulțimii.

Prima lovitură a lor a fost cea mai dificilă de parat, a lui Alexanko, dar am ghicit colțul. Evident, a fost o chestiune de noroc. Dacă salvezi primul penalty, atunci al doilea este mai ușor. 

pentru mai multe rezultate pe Google la cautarea "Duckadam Steaua 1986"
Steliștii gustau din plin momentul cuceririi trofeului

Al doilea fotbalist al Barcelonei a crezut că voi sări în stânga, pentru că prima oară am sărit în dreapta. Al treilea a fost cel mai ușor. Am crezut că va merge la stânga, pentru că, eu am sărit în dreapta, în primele dăți. Pe al patrulea l-am păcălit, el nu știa ce să facă. M-am prefăcut că sar în stânga, apoi la dreapta și, într-un final, am sărit în stânga.

Nu aveam absolut nici o idee cum să sărbătorim. A fost un șoc total pentru noi. Am luat cupa, ne-am întors la hotel, am băut un pahar de vin și poate ceva șampanie, și asta a fost destul de mult.”

lensa.ro

Lasă un comentariu

Instagram
Follow by Email