Tragedia de pe Stadionul Heysel

Pe 29 mai 1985, în Bruxelles, Belgia, se disputa meciul din finala Cupei Campionilor Europeni 1985 dintre echipa italiană Juventus și cea engleză, Liverpool. Un perete al Stadionului Heysel s-a prăbușit peste fanii ce fugeau panicați. În rezultat 39 de fani ai lui Juventus au murit iar 600 au fost răniți.
Cu o oră înainte de începutul meciului, un grup de suporteri ai lui Liverpool au sărit gardul de protecție ce-i despărțea de fanii lui Juventus. Drept urmare fanii lui Juventus panicați au început să fugă de pe terasa stadionului, provocând astfel prăbușirea peretelui susținător. Acest fapt a dus la tragedia de pe Stadionul Heysel și la moartea a 39 de persoane, iar alte câteva sute au fost rănite. În pofida incidentului, meciul nu a fost anulat. S-a jucat până la capăt, pentru a se evita altercații în continuare. 

În mai 1985, Liverpool era cea mai bună echipă din Europa. Câștigase 4 din utlimile 8 Cupe ale Campionilor Europeni. Liverpool era campioana en-titre, după ce ajunsese în finala sezonului preceden bătuse AS Roma. De data asta din nou au trebuit să se confrunte cu o echipă italiană, Juventus. Era deținătoarea trofeului Cupa Cupelor UEFA, din sezonul precedent. Juventinii aveau în lot mulți campioni mondiali ai Italiei din 1982, și pe francezul Michel Platini, câștigătorul Ballon d’Or în 1983, 1984 și 1985. Italienii au câștigat cu 1-0 prin penalty-ul transformat de Platini în minutul 56′.

Structura stadionului

Tragedia de pe Stadionul Heysel, din 1985, s-a întâmplat din cauza stării tehnice proaste a arenei. Stadionul cu o vechime de 55 de ani nu a fost întreținut suficient de bine, Unele părți ale stadionului de-a dreptul se surpau. Spre exemplu, gardul exterior al stadionului era construit din bolțari. Fanii care nu au avut bilete, au fost observați spărgând găuri în el pentru a intra înăuntru.

Stadionul a fost umplut cu 58.000–60.000 de suporteri, cu peste 25.000 din fiecare tabără. Cele două capete din spatele porților erau defapt niște terase de stat în picioare, fără scaune, fiecare divizat în trei sectoare. Fanilor lui Juventus le-au revenit sectoarele O, N și M. În partea lui Liverpool erau situate X și Y, atribuite fanilor englezi, cu sectorul Z alături rezervat fanilor neutri

Sancțiuni

Ca rezultat al tragediei cluburile engleze de fotbal au primit de la UEFA interdicție nelimitată în competițiile europene. Interdicția a fost ridicată în 1990–91. Liverpool fiind exclusă pentru un an suplimentar, iar 14 suporteri ai FC Liverpool au fost găsiți vinovați în omucidere involuntară, fiecare din ei fiind condamnat la trei ani de închisoare. Dezastrul a fost mai târziu descris ca „cea mai neagră oră din istoria competițiilor UEFA”.

Plachetele în memoria superterilor decedați . Sus cea de pe Anfield (Liverpool), cea de jos de pe Juventus Stadium

Cele mai tari articole sportive, aici.

lensa.ro

Lasă un comentariu

Instagram
Follow by Email